2024. május 18. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Üvegbe zárt egészség
A Csepregi-Lőrincz házaspár finomságai a Somogy megyei Kutasról » bővebben...Szerkesztő: Pozsgai Nóra,
zenei szerkesztő: Peresztegi Attila
Csepregi-Lőrincz István és Anikó többdiplomás, városi értelmiségi házaspár. Egyszercsak úgy döntöttek, nem várnak a nyugdíjig, hanem régi álmukat beteljesítve falusi gazdálkodásba kezdenek. A Kaposvártól dél-nyugatra fekvő, apró Somogy megyei faluban, Kutason építgetik birtokukat, és itt készítik savanyúságaikat, lekvárjaikat, befőttjeiket, szörpjeiket, összesen 51 félét, kizárólag a maguk nevelte alapanyagokból és csakis vegyszermentesen. A gazdálkodás örömeiről, nehézségeiről, terveikről beszélgetünk - receptekkel fűszerezve. És még az is kiderül, hogy mi is az a kerékrépa. |
2024. május 11. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Kecskefagyit a Káli-medencéből! » bővebben...Szerkesztő: Pozsgai Nóra
Gondolták volna, hogy kecsketejszínből is lehet fagylaltot készíteni (és hogy egyáltalán tejszínt)? A varázslatos Káli-medencében, Kékkút mellett hatalmas, vadvirágos-kakukkfüves legelőn boldogan rohangálnak (szó szerint) a kecskék, amelyeknek a tejéből persze nemcsak fagyi, hanem sokféle sajt is készül. Nem érdemes kihagyni, ha a Balaton-felvidéken járnak!
Müller Krisztina férjével és fiával egy bő évtizede hozta létre és működteti ezt a gazdaságot. Vele beszélgetünk. |
2024. május 04. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
ASZTALI ÁLDÁS. Harazdy Miklós Liszt-díjas zongoraművész, korrepetítor, tanár Máry Szabó Eszter vendége. » bővebben...Harazdy Miklós remek muzsikus és kiváló szakács. Mindkét műfajt szereti és ugyanolyan örömmel végzi. Így teljes az élete. Örömmel főz a családjának és barátainak is. Nagyszerű művészekkel muzsikál együtt, és sok tehetséges tanítványát indítja el az egyik legszebb pályán. A korrepetítor szakon tanít a Zeneakadémián. |
2024. április 27. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
|
2024. április 20. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Miklós Csaba, móri borásszal beszélgetünk » bővebben...Miklós Csaba móri borásszal, vagy ahogyan a legtöbben emlegetik, MiklósCsabival beszélgettünk nemrégiben az új pince megépítéséről, Mór és a borvidék szépségeiről, adottságairól, a családról, valamint a közeljövőben megújuló címkevilágról is szót ejtettünk.
-----
fotó: Miklós Csabi Pincéje |
2024. április 13. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Beszélgetőtársunk:
Bodó Gábor nemzetközi lósebész specialista » bővebben...szerkesztő: Pozsgai Nóra;
zenei szerkesztő: Csiba Lajos
Mi van, ha a versenyló nem bírja a stresszt?
Kik esznek lóhúst Európában? Honnan és hogyan kerülnek a lovak az olasz vágóhidakra?
Melyik a világ legjobb konyhája?
Ezekre a kérdésekre is választ kapunk Bodó Gábor állatorvostól, az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékének vezetőjétől. |
2024. április 06. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Bereczky Judit református lelkésszel beszélget Máry Szabó Eszter. |
2024. március 30. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Lajos Mari: húsvéti receptek » bővebben...szerkesztő: Pozsgai Nóra;
zenei szerkesztő: Csiba Lajos
(Ism.)
------------------------------
Nemcsak szeretettel, de szakértelemmel is főz, pedig nem ez a tanult szakmája. Pályáját olasz szakos tanárként és tolmácsként kezdte, de foglalkozott külkereskedelemmel, filmes szinkronnal – neki köszönhetjük például számos Poiedone-film magyar változatát. Mégis a főzés lett az igazi hivatása. Vallja, hogy az ételnek nemcsak finomnak, hanem szépnek is kell lennie. Fotóművész férjével, Hemző Károllyal indított képes szakácskönyv sorozatukat immár lányával és vejével folytatja.
A műsorban kitűnő húsvéti tojásétel-receptek hangzanak el, de Lajos Mari ötletet ad arra is, hogyan lehet újabb finomságokat készíteni az ünnep után, a húsvéti maradék sonka felhasználásával. |
2024. március 23. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Vendégünk: Bernáth József séf, húsvéti recepttippekkel » bővebben...Bernáth Józseffel beszélgetünk szakácskönyvekről, a főzés, illetve sütés örömeiről, tanulásról, az alapanyagok jelentőségéről, de szót ejtünk arról is, hogy mi a klasszikus gasztronómia, valamint húsvéti tippeket, sütemény ötleteket is kapunk az ünnepi asztalra...
Jó készülődést és áldott húsvétot kívánunk minden kedves hallgatónak!
------
fotók: Bernáth József |
2024. március 16. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Nagyböjt és húsvét a középkorban
Beszélgetőtársunk: F. Romhányi Beatrix régész, középkorkutató történész, egyetemi tanár » bővebben...Szerkesztő: Pozsgai Nóra
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila
Vendégünk többek között a következő kérdésekre válaszol:
Mit ettek és mit nem ettek nagyböjtben és Húsvétkor a középkorban? Hal volt-e a kacsa és a nyúl? Mire tartották a disznót? Mit kaptunk a skandinávoktól a böjtre és milyen húsvéti ajándékot vártak a falusiaktól a pannaonhalmi bencések? |