A terített asztal örömei, az imádsággal megszentelt étkezés kultúrája, a gasztronómiai kalandozások világa és az evés-ivás közösségi élményei kimeríthetetlen témái műsorunknak.
2024. május 04. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
ASZTALI ÁLDÁS. Harazdy Miklós Liszt-díjas zongoraművész, korrepetítor, tanár Máry Szabó Eszter vendége. » bővebben...Harazdy Miklós remek muzsikus és kiváló szakács. Mindkét műfajt szereti és ugyanolyan örömmel végzi. Így teljes az élete. Örömmel főz a családjának és barátainak is. Nagyszerű művészekkel muzsikál együtt, és sok tehetséges tanítványát indítja el az egyik legszebb pályán. A korrepetítor szakon tanít a Zeneakadémián. |
2024. április 27. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
|
2024. április 20. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Miklós Csaba, móri borásszal beszélgetünk » bővebben...Miklós Csaba móri borásszal, vagy ahogyan a legtöbben emlegetik, MiklósCsabival beszélgettünk nemrégiben az új pince megépítéséről, Mór és a borvidék szépségeiről, adottságairól, a családról, valamint a közeljövőben megújuló címkevilágról is szót ejtettünk.
-----
fotó: Miklós Csabi Pincéje |
2024. április 13. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Beszélgetőtársunk:
Bodó Gábor nemzetközi lósebész specialista » bővebben...szerkesztő: Pozsgai Nóra;
zenei szerkesztő: Csiba Lajos
Mi van, ha a versenyló nem bírja a stresszt?
Kik esznek lóhúst Európában? Honnan és hogyan kerülnek a lovak az olasz vágóhidakra?
Melyik a világ legjobb konyhája?
Ezekre a kérdésekre is választ kapunk Bodó Gábor állatorvostól, az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékének vezetőjétől. |
2024. április 06. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Bereczky Judit református lelkésszel beszélget Máry Szabó Eszter. |
2024. március 30. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Lajos Mari: húsvéti receptek » bővebben...szerkesztő: Pozsgai Nóra;
zenei szerkesztő: Csiba Lajos
(Ism.)
------------------------------
Nemcsak szeretettel, de szakértelemmel is főz, pedig nem ez a tanult szakmája. Pályáját olasz szakos tanárként és tolmácsként kezdte, de foglalkozott külkereskedelemmel, filmes szinkronnal – neki köszönhetjük például számos Poiedone-film magyar változatát. Mégis a főzés lett az igazi hivatása. Vallja, hogy az ételnek nemcsak finomnak, hanem szépnek is kell lennie. Fotóművész férjével, Hemző Károllyal indított képes szakácskönyv sorozatukat immár lányával és vejével folytatja.
A műsorban kitűnő húsvéti tojásétel-receptek hangzanak el, de Lajos Mari ötletet ad arra is, hogyan lehet újabb finomságokat készíteni az ünnep után, a húsvéti maradék sonka felhasználásával. |
2024. március 23. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Vendégünk: Bernáth József séf, húsvéti recepttippekkel » bővebben...Bernáth Józseffel beszélgetünk szakácskönyvekről, a főzés, illetve sütés örömeiről, tanulásról, az alapanyagok jelentőségéről, de szót ejtünk arról is, hogy mi a klasszikus gasztronómia, valamint húsvéti tippeket, sütemény ötleteket is kapunk az ünnepi asztalra...
Jó készülődést és áldott húsvétot kívánunk minden kedves hallgatónak!
------
fotók: Bernáth József |
2024. március 16. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Nagyböjt és húsvét a középkorban
Beszélgetőtársunk: F. Romhányi Beatrix régész, középkorkutató történész, egyetemi tanár » bővebben...Szerkesztő: Pozsgai Nóra
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila
Vendégünk többek között a következő kérdésekre válaszol:
Mit ettek és mit nem ettek nagyböjtben és Húsvétkor a középkorban? Hal volt-e a kacsa és a nyúl? Mire tartották a disznót? Mit kaptunk a skandinávoktól a böjtre és milyen húsvéti ajándékot vártak a falusiaktól a pannaonhalmi bencések? |
2024. március 09. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Marco Faccioli olasz kapucinus szerzetes a vendégünk » bővebben...Szerkesztő: Pozsgai Nóra
Zenei szerkesztő: Csiba Lajos
18 éve, még egész fiatalon jött Magyarországra, nem sokkal örökfogadalma letétele után, és éppen pappá szentelése előtt. 11 évig Móron szolgált. Igazi kapucinus, igazi barát. "Évek óta táboroztat minket, ifjúsági közösségünket összehozta, biciklis zarándoklatokon tekert, együtt énekel, jókat focizik velünk, családjainkat látogatja, imádkozik velünk, értünk; közöttünk él, hozzánk tartozik!” – írták róla a móri fiatalok, akik új helyén, a budapesti rendházban is felkeresik őt tanácsért, lelki vezetésért, barátságért.
Hazájáról, étkezési szokásairól és arról beszélgetünk vele, hogy miért jött hazánkba, és hogyan boldogult velünk, magyarokkal. |
2024. március 02. szombat 14:04 |
|
Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Argentin emberek, argentin ízek Varga János verbita szerzetessel » bővebben...Szerkesztő: Pozsgai Nóra
Zenei szerkesztő: Csiba Lajos
Argentina északi csücskében, a guarani indiánok földjén, az Iguazu vízeséstől nem messze fekszik Bernardo de Irigoyen, a 20-25 ezer lélekszámú kisváros.
Hihetetlen, de igaz, hogy ennek a távoli kis településnek magyar papja van, akit amikor hazalátogatott, a megtéréséről, a hivatása kalandos történetéről, az ottani vendégszerető emberekről, és persze a finom ételekről, például a híres argentin sültről, az Asado-ról kérdeztünk.
|
2024. május 11. szombat 14:04 | Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
Kecskefagyit a Káli-medencéből! » bővebben...Szerkesztő: Pozsgai Nóra
Gondolták volna, hogy kecsketejszínből is lehet fagylaltot készíteni (és hogy egyáltalán tejszínt)? A varázslatos Káli-medencében, Kékkút mellett hatalmas, vadvirágos-kakukkfüves legelőn boldogan rohangálnak (szó szerint) a kecskék, amelyeknek a tejéből persze nemcsak fagyi, hanem sokféle sajt is készül. Nem érdemes kihagyni, ha a Balaton-felvidéken járnak!
Müller Krisztina férjével és fiával egy bő évtizede hozta létre és működteti ezt a gazdaságot. Vele beszélgetünk. |
2024. május 12. vasárnap 0:30 | Asztali áldás (ism.) gasztronómiai magazinműsor
Kecskefagyit a Káli-medencéből! » bővebben...Szerkesztő: Pozsgai Nóra
Gondolták volna, hogy kecsketejszínből is lehet fagylaltot készíteni (és hogy egyáltalán tejszínt)? A varázslatos Káli-medencében, Kékkút mellett hatalmas, vadvirágos-kakukkfüves legelőn boldogan rohangálnak (szó szerint) a kecskék, amelyeknek a tejéből persze nemcsak fagyi, hanem sokféle sajt is készül. Nem érdemes kihagyni, ha a Balaton-felvidéken járnak!
Müller Krisztina férjével és fiával egy bő évtizede hozta létre és működteti ezt a gazdaságot. Vele beszélgetünk. |
2024. május 18. szombat 14:04 | Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
|
2024. május 19. vasárnap 0:30 | Asztali áldás (ism.) gasztronómiai magazinműsor
|
2024. május 25. szombat 14:04 | Asztali áldás gasztronómiai magazinműsor
|